Війна коштує Україні 2 трлн грн на рік, – Шмигаль

Share

Підтримка українських військових та протистояння РФ у розв’язаній нею війні обходиться українській державі у близько 2 трлн грн, заявив прем’єр-міністр Денис Шмгаль

«Фактично підтримка Збройних Сил та війна коштує Україні близько 2 трлн грн. Це більше, ніж дохідна частина бюджету мирного часу», – цитує голову уряду «Укрінформ».

За його словами, у мирний час дохідна частина бюджету України становила 1,3 трлн грн. Нині держава тримається завдяки фінансовій підтримці партнерів, а також за рахунок грантів і кредитів.

«Ми втратили близько 30% нашої економіки та підприємств. Ми втратили 3,5 млн робочих місць. У перший рік війни втратили 29,5% нашого ВВП. Це менше, ніж очікувалося. Бізнес адаптувався і продовжує адаптовуватися. Цього року ми очікуємо навіть незначного зростання порівняно з минулим роком», – додав глава уряду.

Прем'єр наголосив на тому, що також вдалося збільшити золотовалютні резерви до історичного максимуму за увесь час незалежності України.

«39 млрд грн сьогодні у Національному банку на залишках. Ми цього року знизили рівень інфляції до 12,8% у річному вимірі. Ви розумієте, яка інфляція у ваших країнах, можете порівняти», – звернувся він до присутніх.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom