Fitch вперше погіршило кредитний рейтинг США

Share

Агентство Fitch 1 серпня погіршило довгостроковий рейтинг дефолту емітента США – з «AAA» до «AA+»

Причини такого рішення – погіршення бюджетних показників та зростання державного боргу, повідомляє «LIGA.Бізнес» із посиланням на дані агентства.

Fitch – одне з трьох основних кредитних рейтингових агентств разом з Moody’s і S&P.

У травні 2023 року воно повідомило, що може знизити рейтинг США, якщо Конгрес не підвищить або не призупинить ліміт державного боргу. І хоча у Конгресі в останню хвилину все-таки знайшли компроміс щодо держборгу, Fitch все одно вирішило погіршити американський рейтинг.

«Зниження рейтингу Сполучених Штатів відображає очікуване погіршення фіскальних показників у найближчі три роки, великий та все більший державний борг, а також погіршення якості управління, порівнюючи з іншими країнами, що мають рейтинги «АА» і «ААА», за останні два десятиліття, що проявлялося у постійних політичних протистояннях навколо питання про ліміт держборгу, які вдається врегулювати лише в останній момент», – йдеться у повідомленні Fitch.

За оцінками Fitch, дефіцит держбюджету Сполучених Штатів у 2023 році збільшився до 6,3% ВВП з 3,7% у попередньому році. Це пов'язано зі зниженням доходів у федеральному бюджеті, новими витратами та збільшенням вартості обслуговування боргу на тлі зростання відсоткових ставок. У 2024 році дефіцит знизиться до 6,6% ВВП, але у 2025 році знову підскочить до 6,9%, прогнозує агентство.

Крім того, цього року очікується загальний дефіцит органів державної влади та місцевих органів влади на рівні 0,6% ВВП після невеликого профіциту в 0,2% ВВП у 2022 році.

Показник державного боргу у 2023 році, за прогнозами Fitch, вийде на рівень 112,9% від ВВП. Це менше, ніж пікові 122,3% у розпал пандемії коронавірусу у 2020 році, але істотно вище допандемійних рівнів.

Fitch прогнозує, що до 2025 року співвідношення боргу до ВВП сягне 118,4%. Це у два з половиною рази вище середнього показника для країн, які мають рейтинг «ААА».

Міністерка фінансів США Джанет Єллен назвала рішення Fitch необґрунтованим та заснованим на застарілих даних.

У 2011 році кредитний рейтинг США вперше знизило агентство Standard & Poor's, зараз він, як і у Fitch, знаходиться на рівні «AA+».

Moody's поки що утримує американський рейтинг на найвищому рівні «AАА».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom