Україна сподівається отримати у 2024 році $37 млрд міжнародної допомоги

Share

У 2023 році Україна очікує на $42 млрд міжнародної допомоги, наступного року – розраховує щонайменше на $37 млрд

Про це в інтерв'ю телеканалу ICTV розповів голова Національного банку України Андрій Пишний, передає «Укрінформ».

«Український бюджет на сьогодні є дефіцитним. Дефіцит на рівні 26% ВВП. Ми балансуємо бюджет, в першу чергу, за рахунок міжнародної допомоги, яка надходить в Україну. У минулому році ми отримали понад $32 млрд. В цьому році ми очікуємо $42 млрд. В наступному році ми розраховуємо щонайменше на $37 млрд», – наголосив Пишний.

Також він підкреслив, що виклики перед економікою України залишаються на невизначений час. Макропрогноз, підготовлений НБУ на 2023, 2024 та 2025 роки, враховує кілька факторів, які мають критичні ризики для його реалізації, зокрема, тривалість активних бойових дій.

«Війна, за нашими прогнозами, активна фаза військових дій, буде тривати щонайменше перше півріччя 2024 року», – уточнив голова НБУ.

На його думку, ситуацію невизначеності яскраво ілюструє приклад із «зерновим коридором».

«Наш квітневий макропрогноз передбачав, що «зерновий коридор» функціонуватиме за певних обмежень. Ворог вирішив дезавуювати цю угоду, «зерновий коридор» заблоковано. Це Україні коштуватиме в першому півріччі щонайменше $2 млрд», – додав очільник Нацбанку.

Серйозним викликом для відновлення української економіки, на думку Пишного, залишається і міграція.

«Ми планували в нашому макропрогнозі, що міграційний потік буде додатним, люди почнуть повертатися цього року. Але нині, в зв'язку з інтенсифікацією ракетних обстрілів, ми бачимо, що цього не відбувається», – сказав Пишний.

Тому попри певний позитив, як-от стійкий дезінфляційний тренд, зниження облікової ставки, повернення довіри населення до національної валюти тощо, голова Нацбанку закликав не піддаватися ейфорії і залишатися прагматичними.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom