США та союзники не обговорюють супровід кораблів з українським зерном у Чорному морі

Share

США та союзники не обговорюють можливості супроводження українських суден із зерном у Чорному морі, щоб безпечно експортувати його з України

Натомість шукають інші шляхи перевезення зерна – наземним або річковим способом, повідомив координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі, передає «Голос Америки».

«Ні. Про введення військових кораблів у Чорне море зараз не йде активна дискусія. Я думаю, ми всі розуміємо, що це лише посилить напругу і збільшить можливості для потенційного конфлікту між Заходом і Росією, а це не те, чого ми прагнемо. Ми хочемо, щоб зерно вийшло. Ми хочемо, щоб зернова угода була продовжена і, якщо коротко, будемо працювати з нашими союзниками та партнерами, щоб знайти інші наземні або можливо річкові маршрути, якщо якісь будуть доступні», – наголосив він.

Напередодні британське видання The Times повідомило, що Велика Британія веде переговори з членами НАТО та іншими країнами про відправку військових кораблів в Чорне море для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. За даними виданням, наразі ведуться переговори про створення так званої «коаліції» з різних країн, які можуть приєднатися до британської ініціативи.

«Коаліція бажаючих» буде прагнути прорвати російську блокаду за кілька тижнів, надавши «захисний коридор» з Одеси через Босфор», – повідомило The Times.

Напередодні колишній Головнокомандувач Збройних сил США в Європі та командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі, адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс запропонував створити міжнародний конвой у Чорному морі.

Як вважає Ставрідіс, очолити таку місію могло б НАТО або «коаліція охочих».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom