НБУ прогнозує зменшення міжнародного фінансування в 2024 році

Share

Національний банк України очікує на міжнародне фінансування бюджету цього року в розмірі $42 млрд і його зниження до $37 млрд наступного року

Про це регулятор повідомив 27 липня, передає «Інтерфакс-Україна».

«Міжнародна підтримка залишатиметься дуже важливою для збереження макрофінансової стабільності і в наступні роки. Так, з огляду на все ще значні витрати на оборону, для фінансування дефіциту бюджету наступного року потрібно щонайменше $37 млрд», – йдеться в повідомленні НБУ.

Як уточнив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, Нацбанк поки не має чіткої розбивки по кожному траншу від міжнародних партнерів на наступний рік, «крім, мабуть, траншу від Міжнародного валютного фонду, за якими є чіткий графік».

«Але ми виходили, по-перше, з тієї оцінки потреб бюджету, яку ми бачимо наступного року, враховуючи наші припущення та прогнози. По-друге, ми виходили з тих фінансових гарантій, які були надані міжнародними партнерами при затвердженні програми з МВФ – $115 млрд за базового сценарію на чотири роки», – сказав він.

Нацбанк додав, що навіть після завершення активних бойових дій, яке він тепер очікує на півроку пізніше, з середини 2024 року, високі потреби в зовнішньому фінансуванні зберігатимуться через обмежений експортний потенціал та суттєву потребу в імпорті для повоєнного відновлення країни.

«Україні необхідно продовжувати успішну співпрацю з МВФ та іншими міжнародними партнерами», – наголосив НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom