НБУ знизив облікову ставку до 22%

Share

Правління Національного банку ухвалило рішення з 28 липня знизити облікову ставку з 25% до 22%, повідомляє прес-служба регулятора

В НБУ підкреслили, що стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки.

«Ураховуючи поліпшення інфляційних очікувань та прогнозу подальшого уповільнення інфляції, поточне та прогнозоване зниження ставки узгоджується зі збереженням привабливості гривневих заощаджень. Це є важливим елементом забезпечення курсової стійкості за пом?якшення валютних обмежень і переходу до більшої гнучкості обмінного курсу. Водночас зниження облікової ставки на тлі збереження макрофінансової стабільності підтримає відновлення економіки», – пояснили в НБУ.

Нацбанк зауважує, що у червні споживча інфляція сповільнилася до 12,8% у річному вимірі, що перевершило очікування регулятора.

Наголошується, що важливу роль відіграли чинники пропозиції, у тому числі насичення ринків продовольства та пального, а також зниження світових цін на енергоносії.

Також Нацбанк покращив прогноз інфляції на цей та наступні роки. Зокрема, враховуючи сприятливу динаміку першого півріччя, НБУ поліпшив прогноз інфляції на цей рік – з 14,8% до 10,6%.

«Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні», – йдеться у повідомленні.

У наступні роки тенденція до зниження інфляції збережеться, зазначив регулятор.

Зазначається, що зменшення безпекових ризиків дасть змогу відновити оптимальні логістичні шляхи, розширити виробництво та наростити врожаї. Крім того, це відкриє шлях для відновлення припливу інвестицій в Україну.

Сповільненню інфляції також сприятиме подальше зниження світових цін, зокрема, на енергоносії.

Тому НБУ очікує, що інфляція у 2024 році знизиться до 8,5%, а в 2025 році − до 6%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom