Литва, Латвія та Естонія синхронізують енергосистеми із Європою

Share

Міністри енергетики Литви, Латвії та Естонії 25 липня домовилися про синхронізацію енергосистем країн Балтії з мережами континентальної Європи не пізніше лютого 2025 року

Документи, що закріплюють цю угоду, мають бути підписані прем'єр-міністрами країн Балтії та операторами енергопередаючих систем, повідомило міністерство енергетики Литви, передає «Інтерфакс-Україна».

Оператори будуть зобов'язані у серпні 2024 року повідомити своїх партнерів про спільне рішення не продовжувати контракт з учасниками енергокільця БРЕЛЛ та синхронізуватися з Європою до лютого 2025 року.

«Дане рішення ухвалене з урахуванням ситуації, що змінилася з геополітичною безпекою в регіоні. Воно підтверджує єдність країн Балтії у досягненні спільних цілей енергетичної безпеки», – йдеться в повідомленні.

Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив, що така угода має бути підписана на початку серпня. За його словами, мета полягає в тому, щоб підписати два документи: один на рівні прем'єр-міністрів, а інший – на рівні трьох балтійських мережевих операторів.

Раніше Литва домагалася синхронізації ще раніше, 2024 року, але Латвія та Естонія виступили проти цього. За угодою між лідерами країн Балтії та Єврокомісією, підписаною у 2018 році, всі три прибалтійські держави мають завершити синхронізацію до кінця 2025 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom