ЄС хоче знизити енергоспоживання у 2030 році майже на 12%

Share

Рада Європейського Союзу затвердила нові правила енергоефективності, спрямовані на зниження споживання енергії

Держави-члени ЄС забезпечать скорочення кінцевого енергоспоживання не менше ніж на 11,7% у 2030 році порівняно з прогнозами, зробленими у 2020 році, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на документ Ради ЄС.

«Це означає верхню межу кінцевого енергоспоживання в ЄС у 763 млн тонн нафтового еквівалента і 993 млн тонн нафтового еквівалента для первинного споживання. Ліміт кінцевого споживання буде обов'язковим для держав-членів колективно, у той час як мета споживання первинної енергії буде орієнтовною», – сказано в повідомленні.

Кінцеве споживання енергії є енергією, що споживається кінцевими користувачами, в той час як споживання первинної енергії також включає те, що використовується для виробництва та постачання енергії.

Проєкти оновлених комплексних національних планів з енергетики та клімату (NECP) члени ЄС мали представити у червні 2023 року, а остаточні плани очікуються у 2024 році.

Формула розрахунку національного вкладу для досягнення мети буде орієнтовною з можливістю відхилення від неї на 2,5%. Європейська Комісія підрахує, чи всі внески відповідають цільовому показнику в 11,7%, і, якщо ні, запровадить поправки до національних показників.

«Формула заснована, зокрема, на енергоємності, ВВП на душу населення, розвитку відновлюваних джерел енергії та потенціалі енергозбереження», – йдеться а повідомленні.

Також наголошується, що «щорічна мета економії енергії для кінцевого споживання поступово збільшуватиметься з 2024 по 2030 рік».

Директива з енергоефективності буде опублікована в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності через 20 днів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom