МВФ покращив прогноз для світової економіки на 2023 рік

Share

Міжнародний валютний фонд незначно покращив прогноз зростання світової економіки на 2023 рік – до 3% з 2,8%, тоді як раніше знижував оцінку на 0,1 п. п

Така оцінка наводиться у липневому огляді світової економіки (World Economic Outlook Update), передає «Інтерфакс-Україна».

При цьому прогноз на 2024 рік залишився тим самим – 3%.

Фонд зазначає, що за історичними мірками зростання залишається слабким – середньорічний показник у 2000-2019 роках був на рівні 3,8%.

«Нещодавнє врегулювання суперечностей з приводу граничного рівня боргу США, а раніше цього року рішучі дії офіційних органів з обмеження хвилювань у банківському секторі США і Швейцарії знизили безпосередні ризики потрясінь у фінансовому секторі. Це пом'якшило несприятливі ризики для перспектив у розвитку. Проте баланс ризиків для зростання світової економіки, як і раніше, зміщений у бік погіршення ситуації», – сказано в прогнозі.

Один із факторів ризику – інфляція. Хоча фонд знизив свій прогноз щодо глобальної інфляції на поточний рік до 6,8% з 7%, прогноз на 2024 рік був переглянутий у бік підвищення – 5,2% замість 4,9%, оскільки базова інфляція, на думку фонду, знижуватиметься поступово.

«Інфляція може залишитися високою і навіть зрости в разі виникнення потрясінь, у тому числі пов'язаних із підвищенням інтенсивності воєнних дій в Україні та подіями, пов'язаними з екстремальними погодними явищами, що призведе до обмежувальної грошово-кредитної політики», – наголошується в огляді.

У результаті ринкам доведеться пристосовуватися до подальшого посилення політики центральними банками, що призведе до відновлення заворушень у фінансовому секторі. Негативні транскордонні вторинні ефекти також можуть дати можливе уповільнення відновлення економічного зростання в Китаї. МВФ також зазначає, що проблеми з погашенням держборгу можуть розширитися на ширше коло країн.

При цьому фонд зазначає, що у разі, якщо інфляція знижуватиметься швидше, ніж очікувалося, це зменшить необхідність проведення жорсткої грошово-кредитної політики, а внутрішній попит може знову виявитися стійкішим, ніж очікувалося.

Темпи зростання обсягу світової торгівлі, вважає фонд, знизяться з 5,1% у 2022 році до 2% у 2023 році (раніше очікувалося зростання на 2,4%) і зростуть до 3,7% у 2024 році (попередня оцінка – 3,5%).

МВФ змінив оцінку зниження середньої ціни на нафту у 2023 році – 20,7% (до $76,43 за барель) замість 24%. 2024 року фонд очікує падіння на 6,2% (раніше на 5,8%), до $71,68 за барель.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom