Припинення «зернової угоди» особливо руйнівно для вразливих країн, – ООН

Share

Через припинення дії Чорноморської зернової ініціативи найбільш вразливі верстви населення постраждають через підвищення цін на продукти харчування

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на відкритті саміту продовольчих систем ООН, що проходить у Римі, передає «Укрінформ».

«Ми вже бачимо негативний вплив на світові ціни на пшеницю та кукурудзу, який шкодить усім, але це особливо руйнівно для вразливих країн, які намагаються прогодувати своє населення. Зі зростанням цін на продовольство надія країн, що розвиваються, зникає», — зазначив Гутерреш.

За його словами, РФ та Україна є найважливішими країнами для глобальної продовольчої безпеки.

«На них історично припадає близько 30% світового експорту пшениці та ячменю, п’ята частина всієї кукурудзи та половина соняшникової олії», — пояснив генсек ООН та додав, що зі свого боку він залишається відданим справі сприяння безперешкодному доступу на світові ринки продовольчих товарів та добрив як із України, так і із РФ, а також забезпеченню продовольчої безпеки, на яку «заслуговує кожна людина».

«Я закликаю Російську Федерацію повернутися до реалізації Чорноморських ініціатив відповідно до моєї останньої пропозиції і закликаю світову спільноту об’єднатися для ефективних рішень у цих важливих зусиллях», — сказав Гутерреш.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom