«Сенс Банк» планували довести до банкрутства: Триває розслідування

Share

Правоохоронці викрили схему виведення за кордон активів одного з найбільших українських банків, власником якого донедавна був російський олігарх

Про це 24 липня повідомив Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення РФ на територію України власники банку почали шукати шляхи протиправного виведення активів. Вони планували переоформити власну частку в управлінні фінустановою на підконтрольних осіб. І вже від імені «нових» бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України. У подальшому, щоб приховати «сліди» оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави.

Під час обшуків за адресами головного офісу банку та місць проживання його топменеджменту виявили документи з доказами незаконної діяльності.

З метою недопущення завдання шкоди фінансовій стабільності України Національний банк України ухвалив рішення про виведення системно важливого банку з ринку для подальшої передачі на користь держави.

У Службі безпеки України додали, що обхід міжнародних та українських санкцій дозволив би олігархам виводити кошти з України і використовувати їх в РФ, де функціонують підконтрольні їм страхові, телекомунікаційні й торгові компанії.

«Цей бізнес активно співпрацює з російськими збройними формуваннями, які воюють в Україні: надають послуги зв’язку на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, здійснюють речове забезпечення армії РФ», – сказано в повідомленні.

Досудове розслідування триває за фактом фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України (ст. 110-2 КК України).

Довідка. 20 липня 2023 року Національний банк вирішив вивести банк із ринку через санкції проти його власників і запропонував уряду націоналізувати його. Наступного дня Кабінет міністрів погодився викупити «Сенс Банк» за 1 грн. 22 липня «Сенс Банк» офіційно став державним.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom