Розблокування портів для України – питання виживання економіки і отримання понад $20 мільярдів щорічно – Водовіз

Share

Необхідно повертатися до повноцінного функціонування українських морських портів, оскільки без їх роботи Україна має лише два варіанти транспортування експорту – залізна дорога і автотранспорт. Але тоді виникають питання собівартості та пропускної здатності, які обмежують українську торгівлю і роботу підприємств. Таку думку висловив керівник проєктного офісу генерального директора Метінвесту Олександр Водовіз в ефірі 5 каналу.

Україна також має наполягати на знятті обмежень по номенклатурі вантажів, оскільки так держава отримає додаткові ресурси для підтримки стабільності та обороноздатності країни.

«І такі умови треба ставити росіянам. Дивіться, нас не цікавить тільки зерно, ми хочемо, щоб виходили всі продукти. Чому ваші всі продукти ідуть, а в нас тільки зерно?… Наприклад, візьмемо допомогу США за минулий рік. Пряма допомога в бюджет – $7,2 млрд. Допомога МВФ – $3,5 млрд. Податкові надходження тільки від портів, від повного розблокування – це близько $5 млрд», – пояснив спікер.

Він уточнив, що зерно – це лише 40% від того, що поставляла Україна на експорт морським шляхом. Ще 40% – це метал, і 20% – усе решта. Він припустив, що перемовини свого часу були зосереджені саме на збіжжі через участь у них ООН, яка була зацікавлена у запобіганні голоду та новим переміщенням людей, а не підтримці економіки України.

У підсумку Україна мала обмеження на експорт, а Росія навіть після усіх санкцій продовжила продавати певні категорії товарів на західні ринки. Зокрема, російський метал чудово продається в Європі, наголосив Водовіз.

«Є 11 пакетів санкцій, які введені. У цих пакетах санкцій частково десь метал заборонили, але основні види продукції, які поставляє росія, не заборонили. Виходить парадокс: ми залізницею не можемо вивозити свою продукцію і нас там заміщають росіяни. Що роблять європейці? Залюбки купляють», – акцентував Водовіз.

Він підтримав рішення Міноборони України оголосити усі судна, які рухатимуться до контрольованих росіянами портів військовими цілями. Україна повинна показати силу в Чорному морі, аби мати більш вигідну позицію на майбутніх перемовинах.

Ще одним аргументом для переговорів можуть бути розрахунки Федерації роботодавців України. За їхніми даними, фінансова допомога від Сполучених Штатів Америки за 2022 рік склала $18 млрд. Розблокування портів – також дає $18 млрд.

Він резюмував, що рішення про розблокування українських портів повинно бути системним і потребує спільної роботи кількох українських міністерств та дипломатичних зусиль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom