Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію «Сенс Банку»

Share

Кабінет міністрів прийняв пропозицію Національного банку щодо участі держави у виведенні з ринку системно важливого АТ «Сенс Банк» (раніше «Альфа-Банк»)

Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає «Бізнес.Цензор».

Згідно з постановою уряду, Міністерство фінансів викупить 100% акцій «Сенс Банку» у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 грн.

Згодом ухвалення такого рішення підтвердили в уряді. Відповідна постанова Кабінету міністрів №739 від 21 червня «Про участь держави у виведенні системно важливого банку з ринку» вже оприлюднена на урядовому порталі.

У Міністерстві фінансів пояснили, що рішення про участь держави у виведенні системно важливого «Сенс Банку» з ринку ухвалене на підставі пропозиції Національного банку, у відповідності до норм закону «Про банки і банківську діяльність», встановлених на період воєнного стану. Йдеться про застосування санкцій до власників банку.

«Участь держави у виведенні з ринку системно важливого банку є необхідним кроком задля збереження стабільності банківської системи та ефективним методом захисту вкладників та інших кредиторів банку, у разі застосування до власників істотної участі у банку санкцій», – зазначається у повідомленні.

У Мінфіні зауважили, що націоналізація банку відповідає принципам державної санкційної політики та дає змогу мінімізувати витрати державного бюджету.

Так, у разі відмови від участі держави у виведенні системно важливого банку «Сенс Банку» з ринку, станом на 1 липня сума можливого відшкодування вкладів фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб – підприємців) склала б 43,99 млрд грн. Для виплати цих коштів держава мала б додатково виділити Фонду гарантування вкладів фізичних осіб орієнтовно 12 млрд грн.

У Мінфіні додали, що процедуру націоналізації банку, у тому числі, призначення нового керівництва буде забезпечено у найкоротші терміни. Після закінчення дії воєнного стану Мінфін планує залучити інвесторів для продажу АТ «Сенс Банк».

«Сенс Банк» є системно важливим банком та на 1 липня займав 11 місце у банківській системі за розміром активів (3,3 % загальних активів банківської системи). Крім того, Національний банк у квітні 2023 року визначив «Сенс Банк» критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom