Іспанія зацікавлена у підтримці приватного сектору України, – Мінекономіки

Share

Іспанія запроваджує новий гарантійний фонд на 70 млн євро для іспанських компаній, які експортуватимуть в Україну, передає прес-служба Міністерства економіки України

«Бізнес є рушієм економіки України та запорукою відбудови країни. Нині ми зосереджені на будівництві, енергетиці, ІТ, сільському господарстві, зокрема, переробна галузь має величезний потенціал та створює додану вартість, також у планах створення потужного військово-промислового комплексу, щоб гарантувати безпеку країни та Європи. Ми запрошуємо іспанський бізнес до співпраці та долучення до відновлення України», – сказала міністерка економіки України Юлія Свириденко на зустрічі з міністром економіки та цифрової трансформації Королівства Іспанія Надією Кальвіньо.

Кальвіньо відзначила, що Іспанія зацікавлена у підтримці приватного сектору України, зокрема, йдеться про виділення фінансової підтримки українського МСП 70 млн євро через Європейський інвестиційний банк. Кошти передбачаються на проєкти з відбудови. Також Іспанія запроваджує новий гарантійний фонд на 70 млн євро для іспанських компаній, які експортуватимуть в Україну.

Сторони також обговорили питання торгівлі України з ЄС, зокрема щодо недопущення торговельних обмежень для української с/г продукції. Йдеться про рішення Європейської комісії щодо продовження обмежень на імпорт певної української с/г продукції до середини вересня 2023 року. Блокування українського зерна створює загрозу глобальної продовольчої безпеки. Також варто враховувати агресію Росії проти України, спроби знищити український агросектор, щоб послабити обороноздатність країни.

«Ми сподіваємося, що уряд Іспанії не підтримає продовження Європейською комісією обмеження на імпорт української с/г продукції. Також важливо знайти спільне рішення для розблокування експорту українського зерна морем, адже блокування експорту – це блокування української економіки. Це одна з найважливіших тем для України», – підкреслила Свириденко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom