«Укренерго» відновлює можливість експорту е/е до Словаччини

Share

НЕК «Укренерго» відновлює можливість експорту електроенергії у Словаччину

Перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній стартує вже 21 липня, передає прес-служба компанії.

На аукціоні буде запропоновано учасникам 200 МВт з датою поставки 23 липня з 9:00 до 14:00.

«Укренерго» та словацький оператор системи передачі SEPS підписали угоду, яка визначає порядок проведення та розподілу коштів від аукціонів з доступу до міждержавних інтерконекторів між операторами двох енергосистем.

Водночас, зважаючи на війну та постійні ризики від обстрілів, доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

«Отже, після внесення необхідних змін в законодавство та погодження Регулятором – НКРЕКП – Україна має можливість розпочати експорт електроенергії до Словаччини», – додали в компанії.

Як наголосили в «Укренерго», експорт електроенергії триватиме лише тоді, коли в енергосистемі є надлишок виробленої електроенергії. Наприклад, у ранкові та денні години, коли виробництво сонячних електростанцій найбільше.

Наразі дозволена ENTSO-E максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії у Європу для України та Молдови становить 400 МВт, для імпорту – 1200 МВт.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom