Відновлення повноцінного морського експорту дасть Україні додаткові $18 млрд на рік

Share

Відновлення вільного судноплавства у Чорному морі та повернення до повноцінної роботи українських портів дозволить Україні отримувати додаткові 18 млрд дол. валютної виручки на рік. Такі розрахунки навів голова Федерації роботодавців України Руслан Іллічов в ефірі 24 каналу.

Він вважає, що Україна має скористатися поточною ситуацією навколо зернової угоди і докласти зусиль для того, щоб відновити функціонування не тільки зернового коридору, а загалом морської торгівлі.

«Ми порахували, що за рік це приблизно 135 мільярдів гривень надходжень, десь 18 мільярдів доларів валютної виручки. І ми рахували зайнятість: при таких оптимістичних розрахунках близько 500 тисяч робочих місць може бути відновлено. Тобто цифри цілком реальні, розуміючи, які обсяги торгівлі ішли через морські шляхи», – зазначив він.

За словам Іллічова, відсутність доступу до морських перевезень негативно впливає загалом на економіку України, а не лише на агросектор.

«Страждають всі галузі, тому що до війни саме через порти здійснювалося дуже багато експортно-імпортних операцій. Якщо дивитися в розрізі конкретних галузей, яким було дуже важко компенсувати відсутність експорту через порти, то, звичайно, це металургія, це гірничо-металургійний комплекс, це кольорова металургія, трубна промисловість, хімічна промисловість, енергетика, тому що насправді там мова іде і про вугілля. Багато експортувалося будівельних матеріалів, цемент, навіть досить значну частину керамічної плитки ми вивозили через морські порти», – пояснив він.

Тож наразі головне завдання України – домовлятися про посилення позиції НАТО, передачу додаткових засобів протиракетної оборони та докладати дипломатичних зусиль для співпраці з країнами глобального півдня, вважає експерт.

Паралельно, на думку Руслана Іллічова, важливо запроваджувати фонд гарантійної компенсації шкоди, яка може бути заподіяна судам, що заходять в Україну. Розповсюджувати його варто на всі типи товарів. Ще один крок – забезпечення супроводу, можливо, торгівельних караванів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom