«Сенс Банк» виводять з ринку через санкції проти його акціонерів: Заява НБУ

Share

Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк АТ «Сенс Банк» (раніше – «Альфа Банк») та звернулося з пропозицією до Кабінету міністрів щодо участі держави в цій процедурі

Відповідну заяву регулятор оприлюднив 20 липня.

За інформацією АТ «Сенс Банк», власниками прямої істотної участі в банку є ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Пьотр Авен, громадянин Росії Андрій Косогов.

Погіршення платіжної дисципліни позичальників банку вплинуло на регулятивний капітал АТ «Сенс Банк», який з 1 березня 2022 року до 1 липня 2023 року зменшився на 50%, водночас в інших системно важливих банків він у цілому збільшився на 29%.

У НБУ нагадали, що проти Фрідмана та Авена запроваджені санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. Також санкції проти Фрідмана, Авена та Косогова застосувала Україна.

До акціонерів в АТ «Сенс Банк» ABH Ukraine Limited та ABH Holdings S.A. також застосовані санкції, які передбачають блокування активів.

«Ураховуючи санкції, власники прямої та опосередкованої участі в АТ «Сенс Банк» із загальною часткою 100% капіталу банку позбавлені права розпоряджатися власними активами та відчужувати їх у будь-який спосіб. Визнання Національним банком їх ділової репутації небездоганною та заборона використання ними права голосу за належними частками в капіталі банку є наслідком їх власних дій/бездіяльності», – сказано в повідомленні.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на 1 липня 2023 року сума можливого відшкодування вкладів фізичних осіб (у тому числі підприємців) становить 44 323 млн грн.

Тимчасова адміністрація запроваджується з 21 липня 2023 року. 

«Під час тимчасової адміністрації сервіси для фізичних осіб працюватимуть у звичайному режимі, без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб. Після ухвалення Кабінетом міністрів України рішення про участь держави у виведенні банку з ринку тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів з дня, наступного за днем отримання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб відповідного рішення», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom