Терорист Гіркін пропонує легалізувати російське піратство у Чорному морі

Share

Російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який брав участь у захопленні українських територій з 2014 року, запропонував легалізувати російське піратство у Чорному морі.

Зокрема, він закликав створити приватні воєнізовані угруповання, які б діяли на морі та захоплювали цивільні судна, що йдуть з вантажами до та з України.

Такі угруповання «можуть легко принести користь і собі, і державі, беручи на абордаж, спрямовуючи до портів із призовою командою всі цивільні судна та інші плавзасоби, які матимуть нахабство йти з вантажами до "українських" портів», – зазначив Гіркін, якого суд в Гаазі визнав винним у збитті малайзійського боїнга MH17, внаслідок чого загинуло 298 людей.

Він також запропонував власні послуги, зазначивши, що готовий знайти людей та обладнання, якщо російська влада дасть добро на такі дії та надасть відповідне озброєння.

17 липня Росія вийшла із «Чорноморської зернової ініціативи», яка забезпечувала морський експорт українського зерна, та почала обстрілювати портову інфраструктуру, зокрема в Одесі та Миколаєві.

Україна натомість докладає зусиль для забезпечення функціонування зернового коридору та відновлення судноплавства у Чорному морі без Росії. Відповідний лист президент Володимир Зеленський направив Туреччині та ООН як учасникам угоди. Також розглядаються різні можливості забезпечення безпеки: ведуться консультації щодо конвоювання військовими кораблями цивільних суден та посилення української протиракетної оборони.

Відмова Росії від участі в зерновій угоді була помилкою Кремля, тож тепер Україна та її партнери мають продемонструвати характер та добитися повноцінного відновлення судноплавства у Чорному морі, вважають експерти.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom