РФ оголосила потенційними цілями всі судна до українських портів

Share

Міністерство оборони РФ заявило, що у зв’язку із припиненням «зернової угоди» згортається гуманітарний коридор у Чорному морі

Згідно із заявою, судна, що йдуть в українські порти, будуть розглядатися як «потенційні перевізники військових вантажів», передає «Бізнес.Цензор».

«У зв'язку із припиненням функціонування «чорноморської ініціативи» та згортанням морського гуманітарного коридору, з 00:00 за московським часом 20 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення», – йдеться у заяві.

Відповідно, Росія вважатиме, що країни прапора таких суден залученими до війни на боці України.

«Крім того, ряд морських районів у північно-західній та південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря оголошено тимчасово небезпечними для судноплавства. Відповідні інформаційні попередження про відкликання гарантій безпеки мореплавцям видано в установленому порядку», – додали у російському міністерстві.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями.

Перед цим він направив офіційні листи президенту Туреччини та генсеку ООН із пропозицією продовжити роботу «Чорноморської зернової ініціативи» в тристоронньому форматі.

Раніше МЗС РФ офіційно повідомило, що Росія зупиняє участь у «зерновій ініціативі», а отже вона припиняє функціонування з 18 липня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom