Польща не відкриватиме кордони для сільгосппродукції з України, – Моравецький

Share

Варшава не має наміру відкривати кордони для сільгосппродукції з України, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький

«Ми бережемо наше сільське господарство, тому не відкриваємо кордону для сільськогосподарських товарів із України», – цитує Моравецького «Інтерфакс-Україна».

«Війна в Україні має все більший вплив на аграрний ринок, і це негативно позначається на поляках, тому ми ввели ембарго на товари з України», – додав Моравецький.

Він визнав, що «за кілька місяців ЄС має намір знову відкрити кордони для ввезення зерна з України».

«Ми на це не згодні, ми не відкриємо кордону і не допустимо дестабілізації нашої економіки. Ми зобов'язані захищати польські інтереси та наше сільське господарство», – наголосив прем'єр-міністр Польщі.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш повідомив, що на зустрічі аграрних міністрів досягнули згоди та підписали петицію про продовження заборони на ввезення чотирьох зернових з України до кінця 2023 року.

«Обмеження імпорту зерна з України не позначилося на транзиті. У лютому транзит кукурудзи становив 114 тис. тонн, а у червні 260 тис. тонн. Тому рішення Європейської Комісії про відкриття кордонів 15 вересня не є змістовно обґрунтованим», – процитувало слова Телуша Міністерство сільського господарства Польщі.

За інформацією польського міністра, на зустріч аграрних міністрів до Варшави було запрошено міністрів України та Молдови, але вони не змогли приїхати з об'єктивних причин. Польський міністр висловив сподівання на зустріч у майбутньому.

«Ми хочемо допомогти Україні в транзиті. Ми знаємо, що ця війна – війна, яку ми маємо виграти», – сказав Телуш і додав, що перемогу в ній буде досягнуто, коли буде «впроваджено рішення, які допоможуть нам у цьому».

Нагадаємо, Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія та Румунія у згоді з Єврокомісією з 2 травня заборонили імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom