Зеленський озвучив варіанти відновлення роботи «зернового коридору»

Share

Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями

Про це президент Володимир Зеленський заявив після зустрічі з очільником уряду Ірландії Лео Варадкаром, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Як ми можемо гарантувати безпеку в цьому коридорі? Тут є різні аспекти. Ми порушували питання щодо окремих конвоїв. Їх потрібно обговорювати не лише з Туреччиною, а і з іншими нашими партнерами», – сказав Зеленський.

За його словами, «і ООН, і Туреччина, і військові можуть сказати, що гарантій 100% ніхто не дає. Але це дуже легка позиція. Це не та позиція, на яку ми готові. Тому що для нас потрібно, щоб коридор діяв».

Зеленський зазначив, що деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери «самі звертаються до нас, що ми готові йти коридором».

«І якщо держава дає нам на це дозвіл, ми підемо і будемо брати на себе відповідні ризики. Тут я також чекаю на відповідь від Міністерства інфраструктури та від наших військових», – сказав президент.

Зеленський також висловив думку, що Росія «завжди, коли так робить, вона змушує вас до чогось. І не тільки нас, а й партнерів, і ООН. Відкрити щось, зняти санкції з чогось. Багато різних розмов, за лаштунками того, що знає Україна. Подобається комусь це чути чи ні, але це факт».

«Але, слава Богу, у нас є розвідка, і вона працює», – додав президент.

Раніше Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини та генсеку ООН із пропозицією продовжити роботу «Чорноморської зернової ініціативи» в тристоронньому форматі.

Раніше МЗС РФ офіційно повідомило, що Росія зупиняє участь у «Чорноморській зерновій ініціативі», а отже вона припиняє своє функціонування з 18 липня.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom