Україна хоче використовувати води Румунії та Болгарії для «зернової угоди»

Share

Україна розглядає можливість використання територіальних вод Румунії та Болгарії для транспортування аграрної продукції в рамках Чорноморської зернової ініціативи («зернова угода»)

Відповідну заяву в етері національного телемарафону зробив посол України в Туреччині Василь Боднар, передають «Українські новини».

Посол нагадав, що своїм виходом із «зернової угоди» країна-агресор Росія відкликала гарантії безпеки для суден, що курсували до та з українських портів.

При цьому Боднар висловив сподівання, що росіяни не стануть вдаватися до всіх погроз, про які вони неодноразово заявляли.

Він наголосив, що Україна створила фонд гарантування подібних ризиків, а тому має можливість залучати судна та компанії.

«З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який уже був узгоджений, а через територіальні води Румунії та Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики», — сказав Боднар.

Для реалізації цього необхідна відповідальність міжнародної спільноти, додав посол.

Це допоможе Україні й надалі реалізовувати транспортування продовольства країнам, які цього потребують, а також чинити тиск на Росію, щоб не допустити її атак.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom