Fitch підтвердило рейтинг «Укренерго»

Share

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту компанії ПрАТ «НЕК «Укренерго» на рівні «СC» та пріоритетний незабезпечений рейтинг його гарантованих державою єврооблігацій на суму $825 млн «CC» з рейтингом повернення «RR4»

Fitch очікує, що показник EBITDA відновиться в 2023 році, перевищивши рівні 2021 і 2022 років, в останньому з яких він втратив 8,1 млрд грн через знецінення торгової дебіторської заборгованості на 10,5 млрд грн, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми також припускаємо подальше відновлення показника EBITDA у 2024 та 2025 роках відповідно до очікуваного зростання тарифів «витрати плюс» з урахуванням зростання боргу та операційної діяльності», – йдеться в повідомленні.

На думку агентства, споживання електроенергії дещо відновиться у 2023 році і далі у 2024 році порівняно з 2022 роком, хоча й залишиться значно нижчим за довоєнний рівень, обмежуючи отримання «Укренерго» доходу від передачі е/е.

Зазначається, що через великі потреби в обслуговуванні та реконструкції мережі та реалізації проєктів її розвитку для покращення міжрегіонального сполучення та інтерконекторів з країнами ЄС очікується подвоєння капітальних вкладень у 2023 та 2024 роках порівняно з низьким середнім показником у 1,8 млрд грн у 2020-2022 роках.

При цьому Fitch зазначає, що «Укренерго» несе відповідальність за підтримку та відновлення енергомережі країни під час війни, у зв'язку з чим ремонт та підтримка електромережі у робочому стані поглинає наявні ресурси компанії та ускладнює питання ліквідності.

«Хоча ліквідність «Укренерго» і покращилася через зміну умов облігацій у серпні 2022 року, вона все ще залишається низькою з огляду на напружені операційні грошові потоки та залишок обслуговування боргу», – вважає агентство.

Воно вказало, що низька ліквідність обмежує рейтинги компанії та оцінку її самостійної кредитоспроможності (SCP), підтверджену на рівні «СС».

Fitch очікує, що в 2023 році продовжиться зниження стягнення торгової дебіторської заборгованості, що призведе до накопичення торгової кредиторської заборгованості, оскільки «компанія віддає перевагу ключовим витратам над іншими».

«Припинення відтоку оборотного капіталу ймовірніше з 2024 року», – вважає агентство.

Fitch зазначило, що рейтинги відображають міцні зв'язки «Укренерго» з Україною відповідно до критеріїв Fitch.

«Історія підтримки – «Дуже сильна», підкріплена державними гарантіями, що покривають майже 100% боргу «Укренерго», – зазначає агентство.

У повідомленні уточнюється, що базовий сценарій Fitch передбачає продовження війни між Україною та Росією до 2024 року, але без ескалації бойових дій при збереженні на поточному рівні операцій та наявних ресурсів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom