Понад 60% українського експорту припадає на ЄС, – Шмигаль

Share

Україна протягом повномасштабної війни активно розвивала логістику через західний кордон із країнами ЄС

Понад 60% українського експорту сьогодні припадає на Європейський Союз, тому цей напрямок є стратегічним, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 18 липня, передає прес-служба Кабміну.

«Від початку повномасштабного вторгнення ми відкрили два нові пункти пропуску на кордоні з Румунією, а також пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі на кордоні з Польщею. Розширюємо та оновлюємо під’їзні шляхи, залізницю, запустили механізм електронної черги, що заощаджує час людям та бізнесу. У планах — спільний з країнами Євросоюзу митний та прикордонний контроль», — сказав очільник уряду.

Другий важливий логістичний напрямок, за словами Прем’єр-міністр, це дунайський кластер: порти Ізмаїл, Усть-Дунайськ та Рені. Як зауважив Денис Шмигаль, за час повномасштабної війни вони втричі збільшили вантажопотік і мають величезну перспективу розвитку.

«Працюємо над зростанням його пропускної здатності. Зокрема за рахунок приватних інвестицій та державно-приватного партнерства», — відзначив глава уряду.

Прем’єр також зауважив позитивні зрушення в енергетиці. Так, Україна вперше імпортувала електроенергію з Польщі по модернізованій міждержавній лінії електропередачі.  Її запустили в травні силами фахівців «Укренерго» та їхніх польських колег. Як відзначив Шмигаль, у неділю українська енергосистема через цю лінію отримала додаткові 800 МВт потужності на вечірньому піку споживання.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom