Уряд погодив експериментальний проект відновлення Каховського водосховища та ГЕС

Share

Кабінет міністрів України погодив експериментальний проект будівництва Каховського гідровузла, відбудови після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови

Відповідне рішення уряд ухвалив 18 липня, передає Міністерство економіки України.

«Уряд погодив пропозицію «Укргідроенерго» щодо реалізації експериментального проекту з відновлення, розрахованого на два роки. На першому етапі будуть здійснені проектувальні роботи та будівництво окремих споруд, необхідних для стабільної роботи Дніпровської ГЕС під час подальших відновлювальних робіт на Каховській ГЕС. Другий етап передбачає проектування та роботи безпосередньо на деокупованій території Каховській ГЕС», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Експериментальний проект передбачає, зокрема, на першому етапі:

  • проектування тимчасових гребель верхнього і нижнього б’єфа Каховського гідровузла, споруди для пропуску будівельних та екологічних витрат Каховського гідровузла, підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС;
  • будівництво підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

Під час другого етапу експериментального проекту, який стартує після відновлення Україною контролю над Каховською ГЕС будуть здійснені:

  • обстеження, демонтаж зруйнованих споруд та конструктивів Каховського гідровузла;
  • розробка проекту будівництва Каховської ГЕС;
  • будівництво тимчасових гребель верхнього і нижнього б’єфа Каховського гідровузла.

Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів ПрАТ «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom