ЄС хоче зробити постійними спільні закупівлі газу

Share

Європейський Союз хоче здійснювати спільні закупівлі газу на постійній основі

Згідно з документом, з яким ознайомилося Bloomberg, Європейська Комісія пропонує розширити цей захід, включивши закупівлю водню та декарбонізованих газів, таких як біометан. Це також може включати інші енергетичні товари чи послуги, наприклад уловлювання та зберігання вуглецю, передає «Бізнес.Цензор».

Участь у платформі спільної закупівлі буде добровільною, за винятком випадку чергової енергетичної кризи, коли блок може зробити об’єднання попиту обов’язковим. Згідно з документом, це все одно виключатиме російський газ.

«Це виключення зумовлене війною, розпочатою Росією, її використанням енергетичної зброї та метою диверсифікації від російського викопного палива», – йдеться в повідомленні.

Цей крок свідчить про те, що Єврокомісія вважає, що надзвичайний захід, спрямований на запобігання стрибкам цін на енергоносії, які спостерігалися минулого року, був успішним і є моделлю для майбутньої співпраці. Два газових тендери зібрали покупців і продавців приблизно на 23 млрд кубометрів газу, що еквівалентно приблизно 15% річних довоєнних поставок з Росії.

Згідно з документом, ця пропозиція буде включена до пакета водню та декарбонізації блоку, який зараз обговорюється державами-членами та Європейським парламентом. Компанії будуть підлягати обов’язковій звітності після переговорів за допомогою платформи, але вони повинні будуть розкривати лише обсяг, тривалість і контрагенти будь-якої угоди. Ціна, сплачена за постачання, не буде включена.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom