Росія заявила про припинення «зернової угоди»

Share

Дія так званої «зернової угоди» що до експорту української агропродукції припинена

Про це заявив прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на російські ЗМІ.

«Фактично домовленості припинили дію сьогодні. На жаль, частина, яка стосується Росії, досі не виконана. Щойно російська частина домовленостей буде виконана, Росія негайно повернеться до виконання угоди», – сказав Пєсков.

Термін дії Чорноморської зернової ініціативи, у межах якої здійснювався експорт української агропродукції, завершується 17 липня.

Також офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що 17 липня Росія направила Анкарі, Києву та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди».

«Росія сьогодні офіційно повідомила турецьку та українську сторони, а також Секретаріат ООН про заперечення проти продовження угоди», – зазначила вона.

Пізніше МЗС РФ офіційно повідомило, що без участі Росії «чорноморська ініціатива» припиняє своє функціонування з 18 липня.

«Російська сторона заперечує проти її подальшого продовження, про що сьогодні було офіційно поінформовано турецьку та українську сторони, а також повідомлено Секретаріату ООН. Це означає відкликання гарантій безпеки судноплавства, згортання морського гуманітарного коридору, відновлення режиму тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря та розформування СКЦ у Стамбулі», – йдеться у заяві.

Серед головних причин відмови від продовження «зернової угоди» у відомстві назвали заборону ввезення в РФ запчастин й обладнання для виробництва сільгосппродукції та добрив, «замороження» рахунків російських сільгоспкомпаній.

Також зазначається, що не були виконані умови щодо відновлення роботи аміакопроводу «Тольяті-Одеса» та підключення «Россєльхозбанку» до міжнародної системи SWIFT.

«Лише при отриманні конкретних результатів, а не обіцянок та запевнень, Росія буде готова розглянути відновлення угоди», – підсумували в МЗС РФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom