Донори зобов’язалися надати Україні до $42,5 млрд підтримки, – Марченко

Share

Міжнародні партнери України взяли зобов’язання надати до $42,5 млрд макрофінансової підтримки у 2023 році для фінансування дефіциту державного бюджету України

Про це сказав міністр фінансів України Сергій Марченко на зустрічі зі спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном, передає Міністерство фінансів.

Він подякував уряду Франції за намір надати Україні додаткові 40 млн євро для фінансування реконструкції критичної інфраструктури та потреб у сфері охорони здоров’я.

«Загалом, ми маємо зобов’язання від донорів надати до 42,5 млрд доларів США макрофінансової підтримки у 2023 році для фінансування дефіциту державного бюджету України», – сказав міністр.

Марченко повідомив, що є певна невідповідність між проектами, у які хочуть інвестувати партнери, та потребами України. Саме тому зараз українська сторона та міжнародні донори проводять узгодження переліку нагальних проектів відновлення та наявних ресурсів.

Із усіх фінансових зобов'язань партнерів на відновлення України лише $3,87 млрд відповідають потребам швидкого відновлення, яке оцінюється у $14,1 млрд. Водночас міністр фінансів наголосив, що швидке відновлення – ключовий пріоритет, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни.

Залучене фінансування в розмірі $3,87 млрд розподіляється за пріоритетними галузями, а саме: енергетична підтримка – $837 млн, гуманітарне розмінування – $169 млн, відновлення пошкодженого житла – $25 млн, допомога приватному сектору – $206 млн та відновлення критичної інфраструктури – $2,6 млрд.

Міністр фінансів також наголосив, що під час Конференції з відновлення України (URC-2023), яка відбулась наприкінці червня в Лондоні, лідери ЄС анонсували створення нового Фінансового інструменту для України (Ukraine Facility). Цей інструмент стане частиною багаторічної фінансової програми ЄС на 2024-2027 роки. Ukraine Facility зосередять на підтримці макрофінансової стабільності України, сприянні відновленню, відбудові та модернізації, а також сприятиме переходу до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки.

Марченко зазначив, що новий інструмент міститиме три основні компоненти: фінансову підтримку у вигляді безповоротної та кредитної підтримки України; інвестиційну рамку, призначену для залучення приватних та державних інвестицій; технічну допомогу та допоміжні заходи, включаючи експертну допомогу з питань реформ.

Для його імплементації уряд має розробити План з відновлення, реконструкції та модернізації.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom