НБУ не підтримує створення нового банку «Укрпоштою»

Share

Створення «Укрпоштою» ще одного державного банку несе суттєві ризики для фінансової стабільності держави, тому Нацбанк не підтримують цю ідею

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв?ю «Економічній правді».

«У разі створення ще одного державного банку, який, до речі, не буде у вертикалі Мінфіну, ми бачимо суттєві ризики. Я не очікую, що цей банк буде здатен відповідати всім регуляторним вимогам, а зважаючи на структуру, власність та обсяги «Укрпошти», це може дуже серйозно похитнути фінансову стабільність. Наша позиція, яку ми довели до Кабінету Міністрів і розглядали на Раді фінансової стабільності, незмінна. Ми вважаємо це рішення помилковим», – заявила Рожкова.

За її словами, позиція регулятора не змінилася з 2015 року, до того ж рішення про створення в Україні чергового державного банку суперечить зобов’язанням та домовленостям з міжнародними партнерами.

«По-перше, ми вважаємо, що кожен має займатися своєю справою, зокрема «Укрпошта». По-друге, частка держави в банківському секторі вже перевищує 50%. Її збільшення суперечить здоровому глузду. Крім цього, це абсолютно суперечить зобов’язанням та домовленостям з міжнародними партнерами, для них це «червона лінія», – підкреслила Рожкова.

Вона нагадала, що банківська діяльність достатньо дорога. Зокрема, підтримання рівня достатності капіталу, відповідність інфраструктури та автоматизації високим регуляторним вимогам потребує багато грошей, а таких витрат держава сьогодні не може собі дозволити.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom