Експорт російської нафти впав до мінімуму з лютого-2023

Share

Експорт російської нафти протягом минулого тижня скоротився до 2,86 млн барелів на добу, що на 1 млн барелів менше, ніж у попередні періоди. Це мінімальне значення з лютого 2023 року

Як пише Bloomberg із посиланням на дані систем відстеження суден, основний обсяг падіння припав на західні порти, причому цього разу ситуація не пов'язана з ремонтами, які спричинили зниження поставок два тижні тому, передає «enkorr».

Ситуація не вплинула на європейський ринок через незначну кількість покупців, але стала відчутною в Азії. Сукупний обсяг експортного мита у вказаний період знизився на 29% порівняно з попереднім тижнем. При цьому обсяги переробки в країні зросли до максимуму за останні 12 тижнів.

Така динаміка спостерігається на тлі обіцянки російської влади із серпня скоротити експорт нафти на 500 тис. барелів на добу. Саудівська Аравія, основний партнер країни з ОПЕК+, схвалила новий підхід, оскільки він ефективніший і більш вимірний, ніж скорочення видобутку, яким Москва пішла з березня.

Попередні дії Росії щодо підтримки стабільності на нафтовому ринку викликали підозри з боку ОПЕК+ і учасників, особливо з урахуванням закриття даних з видобутку нафти й газу. На тлі поточного скорочення нафтові котирування почали зростати, вартість сорту Brent наближається до $80 за барель.

Раніше Мінфін РФ повідомив, що нафтогазові доходи Росії в червні скоротилися до мінімуму з лютого, а за підсумками першого півріччя падіння порівняно з минулорічними показниками становило 47% (3,38 трлн руб.).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom