Суд повернув у держвласність «трубу Медведчука»

Share

Господарський суд Житомирської області 26 червня задовольнив позов Фонду держмайна щодо визнання права власності за державою на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», яка розташована на території України

Про це повідомила прес-служба фонду.

У ФДМ зазначили, що Україна намагається повернути вказаний актив у державну власність не перший рік. Багато років ним користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт».

Лише у 2011 році за позовом Генпрокуратури Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок». В 2014-2015 роках Рівненський апеляційний господарський суд та Вищий господарський суд залишили вказане рішення без змін.

У 2017 році Господарський суд Рівненської області змінив рішення, визнавши право власності на українську частину нафтопродуктопроводу за дочірнім підприємством «Транснєфтєпродукту» – ТОВ «ПрикарпатЗахідТранс». В подальшому апеляційна та касаційна інстанція залишили це рішення без змін.

В 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності. За даними НАБУ, в основі нового рішення суду був завідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи.

Детективи та прокурори звернулися до суду з клопотанням про арешт частини нафтопродуктопроводу. В лютому 2021 року Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання. З 2021 року актив перебуває в управлінні АТ «Укртранснафта».

У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати актив за державою. Наприкінці червня суд став на бік ФДМ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom