«Укрексімбанку» може знадобитися докапіталізація, – НБУ

Share

Державний «Укрексімбанк» порушив нормативи адекватності капіталу

Про це повідомила в інтерв'ю «Економічній правді» перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

У 2023 році Нацбанк вперше за два роки вирішив перевірити якість активів банків, і попередні результати, за словами Рожкової, свідчать про надмірну оптимістичність окремих банків.

«Ми бачимо, що в окремих випадках банки дійсно намагалися трошки прикрасити ситуацію. Вони користувалися нашими ж послабленнями, які ми запровадили на початку великої війни. Відтак бачимо, що банки більш оптимістично, ніж реалістично, оцінюють певні кредити», – розповіла вона.

Рожкова сказала, що НБУ «працює зі статистикою» шести з 20 банків, які проходять оцінку якості активів.

«Є один державний банк, який уже порушує нормативи адекватності капіталу», – сказала вона, уточнивши, що йдеться про «Укрексімбанк».

«Ми закінчимо діагностику і подивимося, що з ним може бути. Наше завдання, зважаючи на фінансові результати банківської системи, обійтися без докапіталізації. Ми будемо готові на це піти, якщо розумітимемо, що стійкість банку висока і він спроможний відновити капітал самостійно. Якщо ні, то ніяких послаблень робити не будемо, аби це не загрожувало фінансовій стабільності», – сказала вона.

На сайті НБУ повідомляється, що на 1 червня фактичне значення нормативу Н2 (достатність регулятивного капіталу, не менше 10%) в Укрексімбанку становило 7,42%, нормативу Н3 (достатність основно капіталу, не менше 7%) – 3,72%.

Востаннє «Укрексімбанк» докапіталізовували у 2020 році – тоді це обійшлося державі у 6,8 млрд грн. Також банк отримував докапіталізацію у 2016-2017 роках.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom