Ринок трубної продукції в Україні один з найвідкритіших у світі – економіст

Share

Український ринок трубної продукції був і залишається одним з найбільш конкурентних та відкритих на глобальній арені, вважає економіст Олексій Кущ.

«В останні роки, незважаючи на безліч розмов про вільний ринок, у багатьох розвинених країнах з'явилася мода на протекціонізм. Наприклад, США регулярно вводять різні мита на імпорт металопродукції, у тому числі сталевих труб. Свого піку ця практика досягла у 2018 році, коли було введено 25% мито на весь сталевий імпорт, а для тих країн, які захотіли домовитися, як це зробила Південна Корея, було введено жорсткі квоти на обсяг труб, що ввозяться», – цитує його «Апостроф».

За словами експерта, слідом за США захисним митом від будь-якого імпорту стали закрився Євросоюз: «Єврокомісія стала застосовувати митно-квотний принцип… На кожну країну виділялася жорстка квота, в рамках якої дозволено постачати трубну продукцію на територію блоку, а якщо вона перевищувалася, то вже починали стягувати мито».

«Україна ж ніколи таких практик не застосовувала. На рівні з українськими виробниками сталевих труб на ринку вільно присутня продукція представників найбільших світових виробників трубної продукції, таких як Vallourec та Voestalpine. Ще до війни в Україну зайшов світовий трубний лідер Tenaris та навіть встиг виграти кілька тендерів державних компаній», – зазначає експерт.

Олексій Кущ також наголосив на наявності на українському ринку китайських постачальників трубної продукції, таких як Tianjin Pipe Corporation, DP-Master Manufacturing Co. та Shanxi Fenglei Drilling Tools Co.

«Звертає на себе увагу той факт, що виробники труб із КНР продовжують активно постачати свою продукцію на територію Російської Федерації. Це свідчить про приховане фінансування держави-агресора, що має бути неприйнятним для України», – наголосив економіст.

Раніше повідомлялося, що дві китайські трубні компанії, які є партнерами РФ, за допомогою фірми-посередника виграли на держтендерах в Україні замовлень на 2,6 млрд грн.  

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom