Китайські партнери РФ поставили в Україну труби на 2,6 млрд грн

Share

Китайські партнери держави-агресора РФ у 2023 році через фірму-посередника виграли на державних тендерах в Україні замовлень на понад 2,6 млрд. грн. Про це пише Silk Bridge із посиланням на розслідування «Бізнес Телеграфа».

Зазначається, що мова про китайські компанії Tianjin Pipe Corporation і Hengyang Valin Steel Tube Co. За даними закритої митної бази Росії, яка опинилася у розпорядженні видання, після повномасштабного вторгнення тільки в 2022 році ці компанії здійснили 26 поставок трубної продукції до Росії. Основними одержувачами їх трубної продукції були ТОВ «Торговий дім Северснаб», Виксунський метзавод та ТОВ «Енергогазсервіс». Всі ці фірми є постачальниками Газпрому, Лукойлу, ТНК та інших нафтогазових гігантів держави-агресора. В іншій відкритій базі — Importgenius — відстежується ширший перелік російських партнерів китайських постачальників труб.

Водночас, дві згадані китайські компанії — потужні постачальники трубної продукції в Україну. Більше того, їх замовником через систему Prozorro є держава як власник компаній «Укргазвидобування» та «Оператор газотранспортної системи України». В Україну китайці поставляють свою продукцію не безпосередньо, а через американську фірму-прокладку Vorex LLC, яка належить громадянину США Федору Закусило.

Загалом китайські партнери росіян через американську «прокладку» у 2023 році вже виграли дев'ять тендерів двох українських держкомпаній на суму понад 2,6 млрд. грн. Наразі тривають ще 2 тендери «Укргазвидобування» на 0,7 млрд грн, на участь у яких подалася Vorex LLC.

Для участі у тендері Vorex LLC подає документи, що підтверджують, що постачатиметься трубна продукція двох згаданих китайських компаній.

Американська Vorex LLC серед іншого відома скандальною участю у тендері на закупівлю труб «Оператором ГТС України» наприкінці 2021 року, за три місяці до широкомасштабного вторгнення росіян. Тоді для підтвердження досвіду роботи на цьому ринку американець Федір Закусило вказав на контракт з російським ТОВ «Майстер Вектор». Сайт Rusprofile вказує на те, що основними контрагентами цієї пітерської фірми є ТОВ "Газпром Комплектація", АТ "Транснефть – Сибір" та АТ "Транснефть-Приволга". Тоді це не завадило Vorex LLC виграти тендер української держкомпанії на користь китайських партнерів Росії. У тому ж 2021-му Vorex LLC постачала для «Укргазвидобування» російські запобіжні клапани.

«Бізнес Телеграф» звернувся із запитами до Кабміну, Мінекономіки, Міненерго, НАК «Нафтогаз України» та НАЗК щодо наведених у статті фактів роботи в Україні китайських компаній, які є системними постачальниками стратегічно важливої продукції в РФ. Видання зазначає, що у тендерних процедурах українських держкомпаній очевидно є прогалини, які дають змогу вигравати їхні тендери партнерам Кремля.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom