Україна зобов’язалася перед МВФ виконати більше структурних маяків

Share

Кількість структурних маяків за програмою розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду для України збільшилася з 19 до 23 в оновленому Меморандумі за підсумками першого перегляду

Про це йдеться в оприлюдненому фондом документі, передає «Укрінформ».

Зазначається, що збільшення кількості маяків запропоноване українською стороною «для збереження макроекономічної та фінансової стабільності в умовах продовження війни, а також підтримки імпульсу реформ».

Зокрема, крім попередніх вимог, Україна зобов’язалася до кінця вересня 2023 року ввести в дію статті Бюджетного кодексу, які дозволяють готувати середньостроковий бюджет, розробляти боргову стратегію та обмежувати ризики від гарантій.

До цього ж терміну українська сторона також має розробити концептуальну записку щодо програми кредитування «5-7-9». Документ має містити пропозиції для малих та середніх підприємств з поступовим скасуванням участі великих компаній, а також посилення моніторингу та забезпечення належних гарантій.

Ще один новий структурний маяк стосується підготовки короткострокового й довгострокового планів дій Мінфіну, податкової й митної служб щодо проведення реформ у ключових сферах. Дедлайн для виконання цієї вимоги визначений до кінця жовтня нинішнього року.

До цього ж терміну Україна зобов’язалася призначити наглядову раду Оператора ГТС.

Паралельно МВФ погодився посунути на місяць (до кінця липня) терміни виконання однієї з попередніх вимог – щодо ухвалення законопроєкту про податкові зміни та адміністрування, а також внести інші правки у попередній перелік маяків.

При цьому відзначається, що Україна уже виконала п’ять структурних орієнтирів, визначених на початку дії програми розширеного фінансування (EFF).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom