Попит на газ у ЄС зростає перед опалювальним сезоном

Share

Об'єднаний клуб покупців газу Європейського Союзу збільшив попит у міру того, як регіон готується до нового опалювального сезону; Україна також бере участь у цій платформі

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на інтерв'ю віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича Bloomberg Television.

Механізм спільних закупівель з'явився екстреним заходом під час енергетичної кризи минулого року. Він зводить компанії, які бажають купувати газ, із міжнародними продавцями. Попит зріс до 16 млрд кубометрів для другого тендеру.

ЄС поставив за мету забезпечити достатній попит, щоб заповнити 15% своїх сховищ газу по всьому блоку, що еквівалентно приблизно 13,5 млрд кубометрів.

Вони вже заповнені майже на 80%, натомість базові ціни на газ значно знизилися з минулого року.

Тепер увага буде звернена на можливість використання платформи як модель для покупки водню та критичної сировини. Хоча цей захід був вперше введений, щоб допомогти ЄС відмовитися від російського викопного палива, зросла занепокоєння з приводу домінування Китаю щодо забезпечення ключових корисних копалин, необхідних для екологічно чистого переходу – наприклад, у виробництві акумуляторів для електромобілів.

«Ми повинні інвестувати набагато більше в критично важливу сировину, щоб мати стратегічні запаси, яких ми потребуємо. Нам потрібно диверсифікувати постачальників», – сказав Шефчович.

Результати показують постійну підтримку газового тендеру, який спочатку зіткнувся зі скептицизмом щодо того, чи братимуть участь великі компанії. Країни, які не входять до ЄС, такі як Україна та Молдова, також можуть брати участь у механізмі.

За словами Шефчовича, міжнародні постачальники можуть розмістити заявки, які відповідають попиту, до 10 липня. У ході першого раунду в травні 10,9 млрд кубометрів попиту на природний газ були задоволені пропозиціями.

«Минулий рік був роком виживання, – сказав Шефчович. – Ніколи не знаєш, що станеться у нашому мінливому світі, тому ми хочемо повністю застрахуватися наступної зими».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom