Підприємства ФДМ перерахували до держбюджету частину прибутку за 2022 рік

Share

На 1 липня 2023 року акціонерні товариства, що перебувають в сфері управління Фонду державного майна України, перерахували до держбюджету 116,5 млн грн з чистого прибутку, отриманого за результатами діяльності у 2022 році

З них 92,2 млн грн — у виді дивідендів, передає прес-служба ФДМ.

У порівнянні з минулорічними показниками ця цифра зменшилась майже втричі. Таке падіння пояснюється тим, що протягом 2022 року економіка України зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків та пошкоджень через російську військову агресію. За оцінками Мінекономіки падіння промислового виробництва за підсумком 2022 року склало 36,9%.

«Не зважаючи на колосальні збитки, заподіяні нашим підприємствам через війну, вони вистояли та адаптувались до роботи в нових умовах. Всі, хто завершив 2022 рік з прибутком, вже здійснили відрахування в держбюджет залежно від встановлених нормативів. Така висока фінансова дисципліна свідчить про розуміння всієї відповідальності за підтримку економічного фронту країни», — зазначив заступник голови ФДМУ Олександр Федоришин.

Серед лідерів по виплаті дивідендів державі станом на 1 липня стали:

  • в енергетичній галузі — ПрАТ «Харківенергозбут» (сплачено 64,2 млн грн);
  • у видобувній — АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (сплачено 10,7 млн грн);
  • у машинобудівній — ПАТ «Електронприлад» (сплачено 3,6 млн грн).

Другим за розміром сплачених дивідендів стало створене вже під час війни державне енерготрейдингове підприємство АТ «Енергетична компанія України». Лише за результатами п’яти місяців роботи у 2022 році компанія перерахувала до держбюджету майже 17 млн грн дивідендів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom