Експерти прогнозують ріст експорту сталі з Китаю в 2023 році на 10%

Share

Експорт сталі з Китаю зросте близько на 10% і досягне понад 72 млн т до кінця поточного року, прогнозує SteelMint

Загальні обсяги експорту китайської металопродукції у 2022-му становили близько 67 млн т, передає «ГМК-Центр».

Експорт сталі із Китаю за підсумками січня-травня 2023- року зріс на 41% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до понад 36 млн т. І це вказує на тенденцію, яка, ймовірно, збережеться до кінця поточного року.

Збільшенню китайського експорту сприятиме низка факторів. Так, внутрішнє виробництво сталі в країні залишається високим при низькому попиті. який не зростав протягом останніх місяців. Інвестиції в сектор будівництва нерухомості, найбільшого споживача сталі, у січні-травні 2023-го впали на 7,2% р./р., продажі нерухомості – майже на 1% р./р., а запаси житла у зазначений період зросли на 16% порівняно з аналогічним періодом 2022-го.

Водночас до кінця червня 2023-го рівень використання доменних потужностей серед 247 китайських меткомбінатів досяг нового максимуму у майже 92%. Таких показників не було з початку березня 2021-го. Тож китайські заводи озглядають експорт як ключовий канал для розвантаження запасів. Окрім того, із початку 2023-го юань знецінився відносно долара майже на 7%, що підвищило конкурентоспроможність постачань на закородонні ринки.

Окрім того, фіксується високий попит з боку деяких країн-імпортерів у окремих регіонах (наприклад, на Близькому Сході та у Північній Африці (MENA). У січні-травні 2023-го обсяг китайского експорту на ці ринки зріс на 63% порівняно з аналогічним періодом 2022-го – до 10,3 млн т. Зокрема, Близький Схід повільно зміщує фокус з нафтової інфраструктури на мільярдні інфраструктурні проєкти для пришвидшення економіки, що вимагає значних обсягів імпорту сталі.

Інфляція у низці економік Південно-Східної Азії робить більш життєздатним імпорт дешевшої китайської сталі. Окрім того, попит на сталь в цьому регіоні, особливо в Індонезії, підштовхнуло пожвавлення реалізації інфраструктурних проектів за підтримки Китаю. Однак показники будівельного сектора у В’єтнамі, одному із головних покупців КНР, у січні-травні поточного року залишалися слабкими.

За прогнозом SteelMint, невизначеність у секторі нерухомості Китаю збережеться, тож відновлення внутрішнього попиту на сталь буде повільним. Однак не можна виключати, що у другому півріччі китайська влада може вдатися до стимулюючих заходів, які додадуть впевненості ринку нерухомості. Окрім того, очікується, що національна валюта відновить деякі позиції.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom