Росія заявила про наміри вийти із «зернової ініціативи»

Share

Росія не планує продовжувати свою участь у «чорноморській зерновій ініціативі», вимагаючи часткового скасування санкцій та відновлення роботи аміакопроводу «Тольяті-Одеса», який підірвано щонайменше у двох місцях

Відповідну заяву оприлюднило МЗС РФ, передає «Бізнес.Цензор».

«Підстав для подальшого продовження «чорноморської ініціативи», яка закінчується 17 липня, немає. У той же час російська сторона докладає необхідних зусиль у суворій відповідності до правил процедури, щоб усі судна, що брали участь у ній, змогли успішно завершити свою місію і вийти з Чорного моря до завершення терміну її дії», – йдеться у повідомленні.

У російському МЗС заявили про проблеми з експортом продовольства та добрив з Росії, які мав вирішити підписаний в рамках «зернової ініціативи» Меморандум між РФ та ООН. Попри ці заяви, експорт зерна з Росії в останньому маркетинговому сезоні був рекордним.

У МЗС РФ називають умовами продовження «зернової угоди» п'ять своїх вимог: підключення «Россєльхозбанку» до SWIFT, скасування санкцій на постачання запчастин для сільгосптехніки, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса», скасування санкцій проти транспортування та страхування російських сільгоспвантажів та «розморозку активів».

«Перші три, очевидно, зняті з порядку денного, а досягнення будь-якого прогресу щодо решти двох не проглядається», – заявили у російському міністерстві.

Росія вже блокує роботу «зернового коридору». З травня Спільний координаційний центр (СКЦ) за участі представників РФ припинив пропускати судна в напрямку порту «Південний», а із 26 червня не видав дозволу на приєднання до «чорноморської зернової ініціативи» жодному новому суховантажу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom