Україні потрібна нова економічна модель, – Шмигаль

Share

Україна потребує нової економічної моделі. Без неї неможливо досягти поставленої мети – ВВП за 10 років має становити $1 трлн

На цьому наголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає «Укрінформ».

За його словами, Міністерство економіки відіграє головну роль у реалізації цієї мети і тому представить чітку та комплексну стратегію нової економіки України. Провідними в цій економічній моделі будуть приватний капітал та підприємці.

У свою чергу, додав глава уряду, роль держави в економіці буде кардинально зменшена. Буде продовжена приватизація та завершена реформа корпоративного управління, проведена радикальна дерегуляція, оцифровані всі послуги та сервіси для бізнесу.

«Як ми і говорили, в центрі має бути не просто цифра ВВП. Нові робочі місця та нові бізнеси – це показники, за якими буде проведена оцінка роботи. Один із ключових елементів економічної філософії – це принцип, що Україна робить ставку на переробку. Не експорт сировини, а експорт готової продукції. Включення України у європейські та глобальні ланцюги виробництва», – зазначив Шмигаль.

За його словами, другий орієнтир – це нові чесні відносини між державою і суспільством. Це те, що в пріоритетах уряду визначено як ефективна цифрова держава, нова соціальна політика та розвиток людського капіталу.

«Всі послуги для людей та бізнесу онлайн. Компактний державний апарат. Створення Центру уряду. У соціальній сфері – це пенсійна реформа, яка має передбачати створення накопичувальної пенсійної системи. Це новий соціальний договір. Формуємо власну спроможність людини замість залежності від держави. Соціальні послуги та виплати мають бути максимально адресними», – сказав Шмигаль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom