Проекти по DRI у нас в активній фазі – Риженков

Share

Група Метінвест вкладається у розробку проектів та проводить модернізацію виробничих потужностей для поступового переходу на виготовлення залізорудної продукції з використанням технології прямого відновлення заліза (DRI). Про це повідомив гендиректор компанії Юрій Риженков в інтерв’ю до 500 днів повномасштабної війни директору з корпоративних комунікацій Олегу Давиденко.

У ЄС існує значний попит на металургійну сировину такого типу, оскільки її використання дозволяє знизити викиди вуглецю. Тож Україна має гарний шанс стати частиною європейської зеленої металургії і таким чином правильно інтегруватися в економіку ЄС, переконаний Риженков.

"Ті запаси руди, які ми видобуваємо, можуть бути збагачені до високого вмісу заліза. Ця сировина [своєю чергою] може бути перетворена у напівпродукт, який потім будуть використовувати всі електрометалургійні підприємства України або Європи. Це важливо для Європи, оскільки там не вистачає таких напівфабрикатів", – сказав він.

Метінвест уже працює над переходом до більш активного використання DR-технологій у роботі гірничо-збагачувальних комбінатів.

"Ці проекти у нас в активній фазі. Ми поки не будуємо нові агрегати, але ми інвестуємо у проектні роботи, які робляться по цим агрегатам. Ми модернізуємо існуюче обладнання під цю технологію. Тут можливий найшвидший стрибок", – сказав він, додавши, що компанія розраховує знайти клієнтів, готових до довгострокової співпраці. Це можуть бути європейські металургійні компанії. Метінвест також розглядає можливість будівництва в Європі власного заводу, який споживатиме DR-сировину.

Метінвест, за словами його керівника, також розглядає можливість будівництва електрометалурійного заводу в Україні. Однак це буде можливо після завершення бойових дій та звільнення окупованих територій України, зокрема й Маріуполя, стосовно якого Метінвест мав відповідні плани раніше.