У НБУ розповіли, коли послаблять валютні обмеження

Share

Національний банк України послабить валютні обмеження «за перших ліпших умов»

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, передають «Українські новини».

За його словами, облікова ставка нині відіграє важливу допоміжну роль.

Після повномасштабного вторгнення РФ регулятор вимушено зафіксував курс, що став номінальним якорем для економіки.

«Власне, курсова стабільність і є, напевно, одним з основних чинників, який дозволяє вийти на стійкий дезінфляційний тренд. Однак ми розуміємо, що життя в умовах адміністративних обмежень, коли інфляційне таргетування не застосовується, а курс фіксований і стійкий, може здатися комфортним. Так, часом незручне, але все ж комфортне для багатьох. Утім, цей комфорт оманливий і небезпечний, і повертатися до ринкових механізмів та інструментів потрібно за перших ліпших умов і без зволікань, поки економіка, бізнес, фінансовий сектор не втратили навичок адаптації та гнучкої поведінки», – сказав голова НБУ.

Він додав, що одним із стратегічних завдань для НБУ є валютна лібералізація, тобто поступове за наявності чітких передумов і контрольоване за наслідками пом'якшення валютних обмежень.

З часом вони втрачають свою ефективність, натомість можуть спричинити посилення ринкових деформацій, тінізацію економіки, відволікання ресурсів на непродуктивне використання, при цьому перешкоджаючи продуктивній діловій діяльності.

«Ми хочемо рухатися в цьому напрямі обережно та послідовно. Тому не говоримо про те, коли це станеться, але вже говоримо про те, що працюємо над створенням для цього передумов, — і це один із пріоритетів НБУ. Серед цих передумов — збереження достатності та захист золото-валютних резервів, адже ми розуміємо, що ще доволі тривалий період ринок балансуватиметься виключно за рахунок інтервенцій Національного банку», – сказав Андрій Пишний.

Разом з тим, за його словами, ще одна важлива передумова — посилення дієвості облікової ставки, це та сама трансмісія, якою скоро дітей лякатимуть, так часто про неї говорять.

Облікова ставка має нарощувати свій вплив, поступово повертаючи собі роль номінального якоря, а заразом із цим і інфляційного таргетування.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom