Ситуація на валютному ринку покращилася, – НБУ

Share

Ситуація на валютному ринку України поліпшилася, готівкова гривня зміцнилася на 9% з початку року, а готівковий курс практично зрівнявся із безготівковим

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, опублікованому Національним банком України, передає «УНІАН».

У документі повідомляється, що, порівняно з зимовими місяцями, скоротилися обсяги валютних інтервенцій НБУ. Цьому сприяло зростання обсягів продажу валюти аграрними підприємствами для посівної кампанії та зменшення попиту на валюту з боку імпортерів енергоресурсів у весняні місяці.

Також зменшилися відпливи коштів за операціями з картками, у тому числі завдяки врегулюванню діяльності грального бізнесу.

«Як наслідок, готівкова гривня зміцнилася на 9% з початку року, а готівковий курс практично зрівнявся із безготівковим. Наприкінці минулого року різниця між ними сягала 10%. Відтак поліпшилися курсові очікування бізнесу і населення. Це, своєю чергою, знижує попит населення на валюту. Зокрема, у травні обсяги чистої купівлі валюти населенням були найменшими з минулого серпня», – йдеться у звіті.

Зазначається, що суттєва міжнародна допомога разом із меншими обсягами інтервенцій НБУ сприяла зростанню міжнародних резервів до найвищого за останні 11 років рівня. Наприкінці травня їхній обсяг сягнув $37,3 млрд, що еквівалентно майже п’яти місяцям майбутнього імпорту.

«Такий запас міцності дає більше можливостей для поступового перегляду валютних обмежень», – зазначили у Нацбанку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom