Глава НБУ сподівається, що в 2023 році вдасться уникнути емісії гривні

Share

Національний банк України розраховує, що в поточному році вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету за рахунок емісії гривні

Про це голова Національного банку Андрій Пишний розповів в інтерв’ю виданню ZN.UA.

«Нині ми дотримуємося стратегічного плану уникнути монетизації бюджетного дефіциту цього року. Це непросте завдання в умовах, коли зведений бюджет матиме рекордний дефіцит у понад 26% ВВП… Але майже шість місяців ми покриваємо потреби без монетизації. У який спосіб? Нам вдалося те, що здавалося неможливим ще минулого року, — відновити фінансування бюджетного дефіциту за рахунок внутрішнього боргового ринку», – сказав Пишний.

Він нагадав, що Україна станом на сьогодні залучила понад 190 млрд грн на внутрішньому ринку від розміщення ОВДП. За весь минулий рік — 164 млрд грн. Україна також уже залучила майже $20 млрд зовнішньої підтримки.

«Попри складнощі, які об'єктивно існують і існуватимуть у другому півріччі, уряду вдається забезпечити достатній рівень наповнення бюджету за рахунок як податкових, так і неподаткових джерел», – зауважив Пишний.

Він висловив сподівання, що спільні зусилля держави, які було реалізовано протягом першого півріччя, будуть такими ж успішними і в другому півріччі.

«Бачимо нереалізований додатковий потенціал внутрішнього боргового ринку. Відзначаємо деякий інтерес, у тому числі й серед нерезидентів, до середньострокових облігацій до трьох років. Привабливість із погляду не лише їхньої дохідності та покриття резервів, а й інвестиційної лінійки», – зазначив Пишний.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom