ЄЦБ вчергове закликав банки країн ЄС прискорити вихід з Росії

Share

Європейський центральний банк закликав банки країн ЄС, які продовжують діяльність у Росії, прискорити скорочення російського бізнесу або вийти з цього ринку

Про це голова наглядової ради ЄЦБ Андреа Енріа заявив у листі до членів Європейського парламент, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

«Я неодноразово публічно висловлював занепокоєння щодо невтішно повільного прогресу банків у зниженні ризиків, пов’язаних із поточними операціями на російському ринку», – написав Енріа.

За його словами, ЄЦБ «закликав ці банки прискорити свої стратегії скорочення та виходу, ухваливши чіткі дорожні карти» та регулярно звітувати про прогрес у цьому питанні перед своїми керівними органами та спостережним органом.

Він зауважив, що банки, які перебувають під наглядом ЄЦБ, скоротили свої кредитні портфелі в Росії у 2022 році на 37% і цей процес прискорився наприкінці минулого року.

Енріа додав, що ЄЦБ «постійно оцінює, чи виправдані подальші наглядові дії» для окремих банків, у тому числі щодо їх достатності капіталу.

За оцінкою Bloomberg, у першому кварталі 2023 року банки ЄС зберігали в зоні ризику в Росії капітал на суму 45 млрд євро. Це майже половина того обсягу, який був станом на кінець лютого 2022 року.

Найбільше схильний до ризику австрійський Raiffeisen Bank International з понад 20 млрд євро. Керівництво банку прогнозує зміну коефіцієнта достатньої базового капіталу (CET1) на 230 базисних пунктів у випадку списання російських активів. Для порівняння, в італійської UniCredit цей показник зміниться на 40 базисних пунктів, а в угорської OTP Group – на 20.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom