МВФ вважає, що період високої інфляції може затягнутися

Share

Період високої інфляції у світі може затягнутися, заявила заступниця голови МВФ Гіта Гопінат

У своїй промові під час щорічної конференції Європейського центробанку в Португалії вона сказала, що це «незручна істина», яку потрібно мати на увазі, передає «LIGA.Бізнес».

Гопінат сказала, що інфляція надто повільно повертається до цільового рівня, тому центральні банки світу, включно з ЄЦБ, мають продовжувати дезінфляційну політику.

Але рано чи пізно можливий такий варіант, що підвищення відсоткових ставок (і відповідно вартості запозичень) почне загрожувати фінансовою кризою в країнах з великим рівнем заборгованості.

«Центральні банки в жодному разі не мають відмовлятися від мети цінової стабільності, але можуть допустити дещо повільніше повернення до цільової інфляції, щоб запобігти системному стресу», – сказала Гопінат.

Ще одна «незручна істина», на її думку, полягає в тому, що у майбутньому проінфляційні ризики будуть вищими, ніж до пандемії коронавірусу. Тому вона попередила про необхідність відповідного вдосконалення таких інструментів, як кількісне пом'якшення та forward guidance (публікація прогнозів ключової ставки).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom