НБУ може розпочати зниження облікової ставки з липня, – дискусія

Share

Більшість членів комітету з монетарної політики вважають імовірним зниження облікової ставки на 1-2 відсоткових пункти з липня або вересня

Про це повідомив Національний банк України за результатами дискусії членів комітету, передає «Укрінформ».

«Вони погодилися, що в разі подальшого, стрімкішого за прогноз, сповільнення загальної та базової інфляції, відповідного поліпшення очікувань та збереження достатнього обсягу міжнародних резервів НБУ зможе перейти до циклу зниження облікової ставки без ризику втрати привабливості гривневих активів», – ідеться в повідомленні.

Однак не виключено, що НБУ відтермінує це рішення, якщо виникнуть нові виклики для валютного ринку та української економіки загалом.

У Нацбанку зазначили, що учасники дискусії також погодилися, що втрата привабливості гривні є занадто сильною загрозою для макрофінансової стійкості та сталого зниження інфляції. З огляду на це, НБУ має бути обережним у своїх рішеннях та здійснювати відповідні кроки поступово. Облікова ставка в умовах повномасштабної війни має залишатися додатною в реальному вимірі.

Більшість членів КМП очікують, що наприкінці року облікова ставка становитиме 20-21%. Ще один учасник дискусії бачить передумови для стрімкішого її зниження – до 19-20%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom