У Міненерго розповіли, коли може приипинитися транзит російського газу через Україну

Share

Один з останніх шляхів, яким російський газ транспортують до Європи, можуть перекрити до кінця 2024 року, коли закінчиться термін дії контракту України з «Газпромом»

Про це в інтерв?ю Financial Times розповів міністр енергетики Герман Галущенко, додавши що продовження п?ятирічного транзитного контракту малоймовірне, передає Forbes.

За його словами, шанси Києва та Москви домовитися про продовження транзитного контракту, як це було у 2019 році, невеликі.

«Я справді не можу собі уявити, як це може бути у двосторонньому порядку. Я можу сказати вам, що ми готуємо нашу систему до скорочення поставок», – сказав Галущенко.

Транзит через Україну становить близько 5% від загальноєвропейського імпорту газу. За даними енергетичної консультаційної компанії ICIS, Австрія розраховує на російський газ, що поставляють транзитом через Україну, адже він становив половину імпорту енергоносія в травні, тоді як у Словаччині на цей трубопровід припадало 95% імпорту.

Водночас міністр енергетики заявив, що Європа буде відносно готова до подальшого уповільнення постачання, оскільки в минулому їй доводилося пристосовуватися до аналогічних скорочень за рахунок зниження попиту та пошуку альтернативних джерел імпорту, таких як скраплений природний газ.

Хоча Галущенко припустив, що європейські політики можуть захотіти переглянути договір – як це сталося у 2019 році, коли делегація ЄС виступила посередником у тристоронніх переговорах із Росією та Україною, – аналітики кажуть, що це малоймовірно з огляду на складність переговорів із Москвою.

Єврокомісія відмовилася коментувати, чи спробує вона ініціювати переговори з Росією щодо продовження контракту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom