Україна та ООН домовилися про створення Фонду відновлення громад

Share

Україна та ООН створять Фонд відновлення громад. Його пріоритетами стануть відновлення житла, критичної, соціальної інфраструктури, а також гуманітарне розмінування та підтримка місцевого бізнесу

Про це йшлося на зустрічі міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та координатора системи ООН в Україні Деніз Браун, передає прес-служба українського відомства.

Для потреб фонду планують мобілізувати $300 млн протягом наступних 5 років. Початкове стартове фінансування становить $50 млн.

«Успішне відновлення неможливе без продовження реформи децентралізації. Ми розуміємо, що сьогодні багато громад не мають спроможності для того, щоб самостійно впоратися з викликами. Наше завдання — надати всю необхідну інституційну, фінансову та консультаційну підтримку, щоб посилити громади. Для цього уже створюємо регіональну структуру команд підтримки, які допоможуть громадам впоратися з викликами відбудови», — зазначив Кубраков.

За словами Браун, Організація Об’єднаних Націй та Уряд України вже демонструють успішність громадоцентричного підходу на прикладі відновлення Харкова та деокупованого міста Ізюм на Харківщині, де центральні та місцеві органи влади, ООН та громадськість спільно відновлюють пошкоджену інфраструктуру.

Зокрема, ООН допомагає громадам проводити розмінування, розбирати наслідки руйнувань, відновлювати житло, школи, медичні заклади. Також ООН спільно з урядом працює над забезпеченням тим, хто залишився в постраждалих громадах, базовими послугами.

Також Міністерство та ООН спільно працюватимуть над пріоритезацію тих проектів, які ініційовані громадами та погоджені в рамках публічних консультацій з їх мешканцями.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom