ЄС готує пакет фіндопомоги для України на 50 млрд євро, – Bloomberg

Share

Європейський Союз готовий запропонувати пакет фінансової допомоги в розмірі близько 50 млрд євро для підтримки України перед контрнаступом

Деталі пакета мають оголосити сьогодні, 20 червня, у Лондоні, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на Bloomberg.

Пропозиція Європейської комісії, виконавчої влади ЄС, допоможе фінансувати поточні видатки українського уряду та оплачувати термінові пріоритети щодо відновлення, за словами людей, знайомих із планом допомоги.

Пакет, до якого все ще можуть бути внесені зміни, перш ніж його оприлюднять, буде оголошено у вівторок перед конференцією цього тижня в Лондоні, де донори обговорюватимуть, як відновити країну, а українські чиновники прагнутимуть залучити приватний сектор.

Комісія хоче уникнути обтяжливого інструменту відновлення для країни, яка перебуває у стані війни, і запропонує допомогу у вигляді грантів, пільгових позик і гарантій, сказали люди, які говорили на умовах анонімності, оскільки обговорення є закритими.

Пакет допомоги надходить у вирішальний час війни, коли українські війська починають довгоочікувану кампанію. Український уряд розраховує на контрнаступ, щоб витіснити російські війська та спонукати союзників продовжувати надавати необхідну підтримку, деякі країни тиснуть на Київ і Москву, щоб вони йшли на переговори.

Українські офіційні особи минулого тижня заявили, що їхні війська досягли певного прогресу на тлі жорстких боїв.

Вищезгадана пропозиція, яка є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС, охоплюватиме період з 2024 по 2027 роки. Щорічно це буде менше, ніж 18 млрд євро фінансової допомоги, яку ЄС пропонує цього року.

Світовий банк підрахував, що витрати на відновлення України можуть скласти $411 млрд.

Пакет має на меті об’єднати допомогу, яка використовується для виплати заробітної плати, пенсій та деяких державних послуг, із витратами, пов’язаними з відновленням основної інфраструктури.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom